Blog

Peelingul chimic

Peeling-ul chimic uniformizează culoarea și textura pielii, îmbunătățește semnificativ pigmentarea nedorită a pielii, intervine cu succes în combaterea acneei, reduce ridurile și crește nivelul colagenului și al elastinei din piele – peelingul chimic este una dintre cele mai eficiente proceduri derma-cosmetice, folosită încă din vremurile antice ale Egiptului, Greciei și Romei de altădată.

Timpul își are cuvântul său de spus în procesul de deteriorare și îmbătrânire a pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, principalele modificări la nivelul pielii, observate la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani includ apariția ridurilor fine, atrofia grăsimii subcutanate și scăderea din ce în ce mai dramatică, dată cu trecerea anilor, a producției de colagen și elastină. O piele expusă la nenumărați factori nocivi – așa cum sunt soarele, poluarea, o alimentație nesănătoasă, folosirea unor cosmetice sau produse de îngrijire nepotrivite pielii, curățarea greșită a pielii sau lipsa ei totală, fumatul – va adăuga semnelor îmbătrânirii și alte afecțiuni vizibile: pigmentarea, discolorația, acneea, arsurile solare.

În toate aceste cazuri, peeling-ul chimic poate fi una dintre întâile alegeri în tratarea afecțiunilor pielii. Peeling-ul presupune aplicarea unui agent chimic suprafața pielii pentru a îndepărta straturile superioare și se poate realiza, în funcție de nevoile și specificul dermatologic al fiecărui pacient, la niveluri diferite. Peeling-ul poate fi astfel ușor, mediu sau profund, fiecare utilizând o soluție chimică diferită. Desigur, cel profund va produce rezultate mai drastice și mai vizibile, dar implică și perioade de recuperare mai lungi. Substanțele cele mai des folosite de specialiști sunt acidul glicolic, acidul tricloracetic, acidul salicilic, lactic sau fenolul.

Tipurile de peeling chimic și beneficiile lor:

  • Peeling-ul cgimic superficial: un acid slab este aplicat pe zona de tratament, pentru a penetra stratul exterior al pielii și pentru a o exfolia cu blândețe. Tratamentul este utilizat pentru a îmbunătăți discolorația ușoară a pielii și nivelul de hidratare al acestuia, dar și pentru a reîmprospăta alte zone decât fața, așa cum sunt gâtul, pieptul sau mâinile;
  • Peeling-ul chimic mediu: agenți chimici, ca acidul glicolic sau tricloroacetic, sunt aplicați pe piele. Aceștia vor penetra straturile superficiale, dar și medii, ale dermului, pentru a îndepărta celulele deteriorate. Cei mai buni candidați pentru peeling-ul chimic mediu sunt cei ce își doresc îmbunătățirea aspectului îmbătrânit sau obosit al pielii, reducerea liniilor fine și ale ridurilor, însă este recomandat și în cazul pielii cu pistrui, discolorată sau ce suferă de condiții dermatologice pre-canceroase, așa cum este keratoza actinică.
  • Peeling-ul chimic profund: Acidul tricloroacetic sau fenolul vor fi aplicate pe piele și vor penetra adânc stratul mediu al pielii, rezultând o îmbunătățire dramatică a aspectului pielii. Acest tip de peeling este recomandat în cazul ridurilor moderate, al pistruilor, al petelor pigmentare cauzate de înaintarea în vârstă, dar și pentru cicatricile superficiale.

 

 

La ce să te aștepți după un peeling chimic ?

Cea mai obișnuită reacție, mai ales la peeling-ul superficial, este înroșirea pielii, asemănătoare unei arsuri solare, urmată de o etapă cojire și descuamare, care poate sura până la o săptămână după procedură. În cazul peeling-urilor medii sau profunde, reacțiile pot include tumefierea zonei tratate, apariția unor beșici sau cruste, ce necesită o perioadă de câteva săptămâni pentru exfoliere și vindecare – una sau două săptămâni în cazul celui mediu și până la trei săptămâni în cazul celui profund.

Peeling-ul chimic superficial poate fi reluat la 4 săptămâni după prima aplicare, în timp ce cel mediu sau profund pot fi reluate la câteva luni distanță, uneori timpul de așteptare între două proceduri putând să se întindă până la un an. După finalizarea peeling-ului, este recomandată folosirea unor creme intens hidratante, de regulă recomandate de specialistul dermatolog, evitarea expunerii la soare fără cremă cu protecție solară crescută (SPF 50+). Peeling-ul chimic profund necesită bandajarea zonei tratate.

 

Ce afecțiuni ale pielii tratează peeling-ul chimic?

 

  • Liniile și ridurile fine ce apar, de regulă, în zona ochilor și a gurii;
  • Pielea ce prezintă leziuni cauzate de expunerea la soare;
  • Ridurile ce apar ca urmare a deteriorării și îmbătrânirii pielii;
  • Cicatricile ușoare;
  • Pori măriți, puncte negre și unele tipuri de acnee
  • Pigmentarea nedorită a pielii, discolorația, pistruii, melasma apărută ca urmare a unei sarcini sau în urma administrării pilulelor contraceptive.

 

Articol preluat de pe drandreea.ro

 

 

 

Acidul hialuronic, ingredient minune pentru piele

Acidul hialuronic este un ingredient controversat, şi nu pe bună dreptate. Injectat, el are efect puternic antirid. Iar folosit local, acesta hidratează pielea, previne îmbătrânirea prematură şi redă elasticitatea tenului, reducând liniile fine, apărute în special din cauza lipsei apei de la nivelul epidermei.

Acidul hialuronic este un ingredient controversat, şi nu pe bună dreptate. Injectat, el are efect puternic antirid. Iar folosit local, acesta hidratează pielea, previne îmbătrânirea prematură şi redă elasticitatea tenului, reducând liniile fine, apărute în special din cauza lipsei apei de la nivelul epidermei. Însă există câteva reguli pe care trebuie să le ştii, dacă vrei să te bucuri de toate aceste beneficii. Citeşte articolul şi află de ce acidul hialuronic are o dimensiune moleculară mare şi nu poate penetra pielea – iar asta este un lucru bun! – de ce să-l incluzi în rutina de înfrumuseţare şi cum să-l aplici.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este o proteină şi poate fi prezent în produsele de îngrijire sub mai multe forme, îl poţi vedea în lista de ingrediente având următoarele denumiri: hyaluronic acid, sodium hyaluronate, sodium acetyl hyaluronate sau hydrolyzed hyaluronic acid. Acidul hialuronic are abilitatea de a reţine mari cantităţi de apă şi este prezent în zona oculară dar şi în jurul articulaţiilor. Corpul nostru conţine în jur de 15 grame de acid hialuronic, iar ceea ce este foarte interesant este faptul că acest acid este “reciclat” zilnic, adică există în corpul nostru enzime care produc acid hialuronic dar şi enzime care-l “consumă”. Acidul hialuronic este des folosit în domeniul medical, mai ales sub formă injectabilă, pentru a trata osteoartrita dar şi cataracta sau alte probleme ale ochilor. Şi, desigur, acidul hialuronic este prezent şi în piele, ajutând-o să fie hidratată şi tânără. Însă,  pe măsură ce înaintăm în vârstă, producţia de acid hialuronic scade iar elasticitatea pielii este afectată. Din fericire, putem remedia această problemă.

Injectabil sau aplicat local – cum e mai bine?

Acest ingredient poate fi folosit în variantă injectabilă, ca filler, în produse cosmetice aplicate direct pe piele sau în suplimente alimentare. Varianta injectabilă este eficientă însă nu durează. Efectele se văd aproape imediat însă durează aproximativ şase luni. Tratamentul poate fi costisitor şi este important să fie efectuat doar de un specialist. Folosit ca ingredient hidratant, acidul hialuronic face minuni, asta pentru că are abilitatea de a reţine de 1000 de ori mai multă apă decât greutatea proprie. Nici măcar nu este nevoie să pătrundă adânc în epidermă – şi nici nu poate face asta când este aplicat local – pentru a hidrata. In general, acidul hialuronic are o dimensiune moleculară de 3000 nm, iar spaţiul dintre celulele pielii, prin care pătrund substanţele, are o dimensiune între 15 şi 50 nm. Vestea bună este că apar tehnologii inovatoare ce transformă dimensiunea moleculară şi o face să devină penetrabilă. Totuşi, acidul hialuronic este benefic chiar şi atunci când rămâne la suprafaţa pielii. Însă este important ca produsul ce conţine acid hialuronic să fie aplicat şi lăsat pe piele. Adică să nu fie demachiant sau spumă de curăţare cu acid hialuronic, fiindcă nu funcţionează dacă este clătit de pe piele. 

Aplică-l corect!

Totuşi, atunci când aerul este uscat iar apa din epidermă se evaporă mai repede, acidul hialuronic poate să aibă efect invers – adică să usuce şi mai tare pielea. Asta pentru că acidul atrage apa din dermă către straturile epidermei, iar când aerul este uscat, apa se evaporă mai repede. Astfel, pielea se deshidratează rapid. Aşadar, chiar dacă acidul hialuronic este un ingredient umectant, într-un climat uscat ar trebui folosit în combinaţie cu ingrediente emoliente sau chiar cu substanţe ocluzive, pentru a păstra apa la nivelul celular şi a împiedica evaporarea. Iar dacă te gândeai că este un ingredient perfect pentru a hidrata pielea iarnă, s-ar putea să ai o surpriză neplăcută. Mai ales dacă lucrezi în încăperi ventilate artificial, unde aerul este uscat. Cel mai indicat ar fi să-l foloseşti sub formă de serum şi să aplici mereu o cremă hidratanta după. Sau să alegi un produs care, pe lângă acid hialuronic, să mai conţină şi alte substanţe emoliente. Aşa cum am mai spus, principalul efect al acestui acid este faptul că este umectant, adică reţine apă. Dar într-un climat uscat nu are şi puterea de a o păstra. Aici intervin ingredientele emoliente, dar şi cele ocluzive, cele care formează o barieră la nivelul pielii.  Fiindcă injecţiile cu acid hialuronic au efect asupra ridurilor, multe companii de cosmetice au profitat de asta şi s-au folosit de acest ingredient pentru a-i face pe cumpărători să creadă că acidul va face miracole în privinţa ridurilor profunde.  Adevărul este că, atunci când este aplicat local, acidul hialuronic nu este un ingredient antirid, ci doar unul hidratant. Însă hidratarea are rolul său când vine vorba despre îmbătrânirea cutanată. Deşi nu este 100% un ingredient ce estompează liniile fine, atunci când este aplicat local, acidul hialuronic le poate preveni, prin acţiunea sa hidratanta. În plus, atunci când tenul este deshidratat, pot apărea mici linii fine, din cauză că pielea devine uscată şi îşi pierde elasticitatea. Odată remediată această problemă, aşa zisele linii fine, cauzate de lipsă apei la nivelul celular, dispar. În plus, o piele hidratată corespunzător este mai elastică, mai fină şi pare mai tânără şi mai sănătoasă. Aşadar, el poate avea efect asupra liniilor fine, făcând pielea să pară mai tânără.  Însă efectul puternic antirid apare atunci când acidul hialuronic este injectat, deci folosit sub formă de filler. Dar dacă nu vrei să recurgi la aceste proceduri, poţi să te bucuri de hidratarea oferită de acidul hialuronic folosind un serum sau o loţiune. Cel mai bine este să aplici produsul cu acid hialuronic pe pielea curată, uşor umedă, să aştepţi câteva minute, apoi să continui cu rutina obişnuită, o cremă cu SPF ziua şi o cremă sau un serum hidratant seară.

Articol preluat de pe life.ro