Blog

Acidul hialuronic este periculos pentru sănătate? Care este adevărul?

Acidul hialuronic a devenit parte din tratamentele zilelor noastre, atât în medicina estetică, cât și în cea clasică. De unde și o serie de mituri apărute despre această substanță.

Medicina estetică a devenit una dintre cele mai populare trucuri pentru corectarea unor mici defecte fizice şi păstrarea aspectului tânăr al chipului cât mai multă vreme. Părerile împărţite cu privire la această ramură a medicinei au favorizat, însă, apariţia a numeroase mituri. Care aruncă uneori o lumină negativă asupra procedurilor estetice şi a acidului hialuronic în special. Să vedem ce spune specialistul:

Acidul hialuronic este periculos?

Acesta este, cel mai probabil, unul dintre cele mai cunoscute mituri. Însă specialiştii asigură că acidul hialuronic folosit actual în estetica facială este cea mai sigură substanţă de remodelare şi volumizare. Acest lucru se datorează faptului că molecula folosită este foarte asemănătoare acidului hialuronic pe care îl avem în mod natural în piele. Din această cauză, reacţiile alergice sau granuloamele sunt extrem de rare., explică dr. Laurenţiu Vlădău.

Injectat în buze, duce la deformare şi aspect artificial

Acidul hialuronic este folosit pentru a corecta ridurile fine, verticale din jurul gurii. Apărute în special la fumători. Dar şi pentru a oferi un plus de hidratare şi strălucire buzelor şi pentru a le volumiza uşor. “În cazul volumizarii (măririi buzelor), atât medicii cât şi pacienţii trebuie să ţină cont de armonia şi proporţionalitatea segmentelor fetei. Și să evite injectarea excesivă. Acest lucru se poate realiza prin injectare progresivă cu volume mai mici până la obţinerea efectului dorit.”, spune specialistul dermatolog.

Deteriorează pielea în zona injectată

În cazul în care este injectat incorect şi prea superficial, tratamentul cu acid hialuronic poate produce, într-adevăr, noduli şi denivelări în zonele tratate. Acest lucru poate fi evitat prin folosirea unui acid hialuronic de calitate şi vâscozitate potrivită indicaţiei. Tehnica de injectare, precum şi experientă şi pregătirea medicului care efectueză procedura sunt foarte importante. De cele mai multe ori, nodulii apăruţi în urma injectării de acid hialuronic se remit odată cu masajul corect şi trecerea timpului., asigură dr. Laurenţiu Vlădău.

Rezultatele nedorite nu se mai pot corecta 

Rezultatele nedorite sunt de cele mai multe ori evitate prin injectări seriate de volume mai mici şi şedinţe de întreţinere. În cazul în care ele totuşi apar, pot fi de cele mai multe corectate prin injectarea unei substanţe care dizolvă acidul hialuronic. În general, acidul hialuronic se resoarbe fără nici o intervenţie după o perioadă cuprinsă între 6 şi 18 luni, în funcţie de tipul şi concentraţia acestuia.

Injectarea acidului hialuronic este nedureroasă

Există diferenţe majore între pragul de sensibilitate la durere a fiecărui pacient, însă, medicii specialişti asigură că injectarea acidului este de cele mai multe ori minim dureroasă. Chiar dacă se aplică creme anestezice înainte de procedură, injecţia va produce un uşor disconfort chiar şi persoanelor cu un prag ridicat la durere. Cu toate acestea, extrem de rar pacienţii evită injectarea ulterioară şi nu consideră acest disconfort sau durerea uşoară un impiediment în calea proceduri.”, spune specialistul dermatolog.

Pacienţii îşi pot întotdeauna relua activitatea imediat

Cu toate că acest lucru este de cele mai multe ori adevărat, pacienţii ar trebui să ia în considerare că există posibilitatea ca după procedură să apară vânătăi sau hematoame, mai ales atunci când discutăm despre augmentarea buzelor. Aceste complicaţii nu pun probleme funcţionale şi de cele mai multe ori pot fi mascate cu uşurinţă, însă trebuie avute în vedere de pacienţii care lucrează direct cu publicul şi doresc să menţină discreţie maximă în ceea ce priveşte procedura, sau de cei care urmează să participe la un eveniment imediat sau în următoarele 2-3 zile după injectare., atenţionează medicul.

Procedurile pot fi efectuate şi la salon ​

Tratamentele pentru medicină estetică, aşa cum sugerează şi numele, este recomandat să fie efectuate de un medic într-un mediu steril. Efecturarea tratamentelor de către un cosmetician poate avea consecinţe negative în ceea ce priveşte rezultatul final şi sunt posibile complicaţii şi de aceea în alegerea unei clinici pacienţii nu ar trebui să se lase ghidaţi de preţul scăzut, ci de experientă şi profesionalismul personalului. Acestea garantează obţinerea celor mai bune rezultate., explică dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.

Acidul hialuronic provoacă dependenţă

Nu există dovezi ştiinţifice care să arate că acidul hialuronic crează dependenţă sau că ar conţine ingrediente ce ar putea crea dependenţă. Cu toate acestea, datorită rezultatelor obţinute ca urmare a procedurilor estetice cu această substanţă.

articol preluat de pe libertateapentrufemei.ro

Totul despre Acid Hialuronic – beneficii, utilizari, produse

Ce este acidul hialuronic?

 Acidul hialuronic este un ingredient natural a pielii, care a fost descoperit în anul 1934 și a fost utilizat pentru prima dată în scop terapeutic în anul 1942.

Care sunt efectele acidului hialuronic?

 

 Datorita proprietăților sale benefice, acidul hialuronic a devenit una dintre cele mai utilizate substanțe în industria de cosmetică. Pe lângă rolul important pe care îl are în estetică, acidul hialuronic este o subranță utilizată și în industria medicala deoarece are  foarte multe efecte benefice asupra organismului:

    • Amortizează șocurile în articulații;
    • Protejează și stimulează țesuturile cutanate;
    • Reface elasticitatea pielii;
    • Contribuie la sinteza colagenului;
    • Hidratează pielea și atenuează ridurile fine

Ce utilizări are acidului hialuronic?

Deoarece reține apa, acidul hialuronic este utilizat pentru produsele de umplere din medicina estetică;

Este folosit în materialele de uz extern, pentru tratarea rănilor;

Grație proprietăților hidratante, este folosit ca ingredient în medicamentele care umezesc mucoasa nazală;

Este o substanță de bază din cremele csoemtice și are rol hidratant;
Stimulează indirect formarea de collagen, având ca rezultat întinderea dermului și activarea formarii celulelor noi de piele;

Acid hialuronic – Beneficii

Acidul hialuronic este unul dintre cele mai folosite ingrediente în produsele pentru îngrijirea pielii. Cele mai importante beneficii ale sale sunt:

Oferă luminozitate pielii – acidul hialuronic netezește celulele uscate din piele, oferă volum celulelor pielii și în acest fel pielea devine mai luminoasă.

Amână îmbătrânirea prematură – una dintre cele mai importante proprietăți a acidului hialuronic este hidratarea pielii; astfel ridurile fine sunt netezite.

Contribuie la sinteza colagenului – colagenul susține pielea și articulațiile, iar o cantitate optimă din aceasta contribuie la menținerea supleții pielii.

Estompează liniile fine de expresie – cremele care au în compoziție acidul hialuronic pot estompa liniile fine din jurul ochilor și al gurii

Acidul Hialuronic se regăsește sub formă de:

În mod normal, regăsim acidul hialuronic în fiecare celulă din organism, dar totodată, această substanță se mai regăsește și sub formă de fiole, capsule, gel, cremă cu acid sau injectabil, pentru uz extern.

Acidul hialuronic se regăsește în următoarele alimente:

Sunt anumite alimente care au un conținut bogat de acid hialuronic. Acelea sunt:

Fruncte – ananasul , kiwi, portocalele , pepenele și fructele de avocado conțin foarte mult acid hialuronic
– Radacinoase – legumele rădăcinoase care au un coținut crescut de amidon, cresc producția de acid hialuronic in organism
– Cartilaje si articulatii de origine animală
–  Soia
– Hering
– Somon
– Ardei roșu, pătrujnel sau coriandru

Articol preluat de pe cosmopolitan.ro